23 Ocak 2017 Pazartesi

PHP Nedir? Php Yazmak İçin Gerekli Araçların Kurulumu

     

   
      Bugün Php derslerine İnşAllah başlayacağız. Temel olarak php nedir diyecek olursak Personal Home Page - Kişisel Ana Sayfa anlamına gelen  internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, HTML içerisine gömülebilen betik ve programlama dilidir. Daha derinlemesine bilgi istersek internette sayısız makale bulabiliriz. Bundan dolayı biz kodlama kısmına öncelik vermeyi düşünüyoruz. Devamı için tıklayınız

          PHP yi yazmamız ve çalıştırmamız için bir server bir de editöre ihtiyacımız olacak. Biz burada server olarak appserver kuracağız. Editör olarak da Sublime Text programını kuracağız. Bu tamamiyle kendi tercihinize göre değişebilir.Bilgi almak istersek yine internette yine bunlarla ilgili sayısız makale vardır. Öncelikle appserver kurmak için şu bağlantıya tıklayın ve indiriniz.
         Daha sonra kurmaya geçiyoruz. Kurulum basit kurulum olduğundan next ile ilerliyoruz. Burada fotoğraf paylaşmak istemiyorum çünkü çok temel şeylerdir. Dikkat edilmesi gereken iki şey var. Birincisi AppServer klasörünü hangi dizine kurduğumuz önemlidir(C/D/...). İkincisi ise kurulumun son aşamasında bizden bir şifre istiyor, bu şifre bizim serverımıza erişmek için kullanacağımız şifre olacaktır. Ondan dolayı bu şifreyi unutmayacağımız/kaybetmeyeceğimiz şifre olması gereklidir. Kurulum tamamlandıktan sonra kurduğumuz dizindeki Appserver klasörüne giderek www klasörüne giriyoruz ve içerisindeki .php uzantılı klasörler olduğunu görüyoruz. Bunları tarayıcımızda göstermek istersek tarayıcımızı açıyoruz ve localhost/index.php yazıp aşağıdaki ekranın çıkmasını bekliyoruz.
                               



          AppServer ımızı doğru kurduğumuza göre sıra editörümüzü kurmaya geldi. Sublime Text editörünü indirmek için tıklayın ve daha sonra basit kurulum ile kurulumu tamamlayınız.

          Editörümüzü de kurduğumuza göre şimdi editörümüzü açalım ve ismimizi programla yazdıralım.

        Öncelikle açılan programı Save As ile farklı kaydedelim. Kaydedeceğimiz yer çok çok önemlidir. Kaydedeceğimiz yer olarak AppServer ın içindeki www klasörüne kaydediyoruz. İsim olarak da ilkornek.php yazalımUzantısını .php yapmak zorundayım.
         Ve içerisine şu kodları yazalım:

         


        
        Kodları açıklayacak olursak php de kodlar 
     <?php

    ?>

      arasına yazılmalıdır. Bunları yazdığımızda eğer hata yoksa kodlarımız çalışacaktır. Sonrasında echo komutu yazdırma komutu verecektir.  Çok dikkat etmemiz gereken bir diğer özellik ise her komutun sonuna mutlaka ;(noktalı virgül) getirilmelidir.
                                            
        Başardık dimi arkadaşlar! İkinci ders ile devam edeceğiz...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder