26 Ocak 2017 Perşembe

PHP de String Fonksiyonları ve Kullanımları

Her programlama dilinde olduğu gibi php de de string fonksiyonları vardır ve bunların kullanımı hem basittir hem de çok işlevlidir.Bunları kullanmak çok işimize yarayacaktır. Ben sizlere temel fonksiyonları vereceğim. Bunları her zaman kullanabiliriz. Onun için öğrenmek de fayda var. Fonksiyonlara geçelim:



strtolower(degisken): İçindeki string değerinin tamamını küçük harf yapar.
strtoupper(degisken): İçindeki string değerinin tamamını büyük harf yapar.
ucwords(degisken):Yazılan karakterin ilk harflerini büyütür.
ucfirst(degisken):Yazılan metnin ilk harfini büyütür.
strlen(degisken):Boşluklar da dahil olmak üzere metnin karakter sayısını verir.

utf8_decode(degisken): Değişken içindeki metinde eğer Türkçe karakter var ise onların da okunmasını sağlar.

strstr(degisken,"nereden başlasın"): Verilen değişkene git, ikinci ifadedeki değer de dahil olmak üzere oradan itibaren yazdır. Yani yazılmaya başlayacağı yerden öncesi iptal edilir.

str_replace("aranılacak kelime", "ne ile değişecek", degisken): Değişken içinde bir kelime değiştirmek istiyorsak bu fonksiyonu kullanırız. Önce aranılacak kelimeyi, sonrasında değişecek kelimeyi ve en sonunda da hangi değişken içinde bunu yaparız onu ifade ederiz.

substr(degisken, başlangıç-bitiş sayısı): Değişken içindeki değerin hangi karakterden başlayıp hangi karaktere kadar yazılacağını belirtir. Özellikle haber sitelerinde rastlayabiliriz.


Şimdi kodlara geçelim.



Kodların çıktısı:



Genel Sonuç:



Aslında hem yukarıda hem de kodların yanında açıklamalarını yaptık. Genel anlamda bunları öğrenmek için kod yazmak gereklidir. Çünkü bunlar devamlı kullanmaya ihtiyacımız olacak fonksiyonlardır.

Başarılar dilerim...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder